En ny rapport udarbejdet af Arbejdsdirektoratet viser, at A-kasserne siden år 2000 har sparet over en milliard kroner årligt, på unødvendige omkostninger og dårligt optimerede arbejdsgange. Rapporten fokuserer primært på, hvordan de danske A-kasser har reageret, for at komme ud af den mangeårige krise, der af nogen blev spået til at være de danske A-kassers endeligt.

Formand for A-kassernes brancheorganisation Ak-Samvirke, Morten Kaspersen, udtaler at det store fald i A-kassernes omkostninger skyldes et strammere greb om tegnebogen, nye optimerende tiltag og øget fokus på at nedbringe det skyhøje administrationsforbrug. I 2000 brugte de danske A-kasser samlet over 4 milliarder kroner på administration og drift, det tal er på trods af inflation og stigende medlemstal faldet til 3 milliarder kroner, så noget tyder på at der blev brugt alt for meget før i tiden.

Udviklingen viser ifølge Morten Kaspersen også, at de danske arbejdsløshedsforsikringer er enormt fleksible og dygtige, når de virkeligt gælder. Noget af den dømmekraft vi har ledt efter de sidste år, er nu blevet vist til fulde. A-kasserne har siden år 2000 generelt mistet medlemmer på grund af forbrugsfesten, men på trods af mange flere medlemmer de sidste par år, er det altså lykkedes A-kasserne at barbere de faste omkostninger ned på at absolut minimum.

Morten Kaspersen mener også, at øget konkurrence blandt A-kasserne har haft stor indflydelse på den positive udvikling i administrationsbudgetterne. Blandt andet har de enkelte A-kasser reguleret det beløb, som de opkræver fra hvert enkelt medlem, for administrationen. Mens de ’dyre’ A-kasser har sænket dette beløb for at kunne konkurrere på prisen, har de ’billige’ A-kasser sat prisen op, for at få det hele til at hænge sammen.

På IT-området er der også opnået store besparelser. Blandt andet er flere A-kasser gået over til gratis Open-Source programmer, mens andre har valgt at spare mest muligt på indkøb af licenser og udvikling af unikt software.