Der er årligt mellem 400 000 og 500 000 danskere, der har brug for kontakt til deres A-kasse. Det kan både være fordi de er blevet ledige og har brug for dagpenge, hvis de har brug for jurarådgivning eller noget helt tredje. Ny rapport fra handelshøjskolen i Århus viser at A-kasserne generelt er rigtigt gode til dette.

Årligt er mellem 4-500 000 danskere i kontakt med deres a-kasse og fagforening, og langt de fleste er rigtigt tilfredse med deres service. Faktisk scorer A-kasserne og fagforeningerne blandt de allerøverste, når det gælder brugertilfredshed. Store brancher som banker og forsikringsselskaber er blandt de allerværste. Det viser “forbrugerredegørelsen 2009”, som er en årlig rapport udført af Forbrugerstyrelsen, som indeholder fakta om alt fra arbejdsforhold og tilfredshed, til prisniveau og reklamationsregler.

Det store spring i rapporten skyldes ifølge Jacob Eskildsen blandt andet den finansielle krise, hvor fyringer og nedskæringer har domineret samfundsbilledet. Hvor folk før i tiden har stolet meget på deres bank og forsikringsselskab, services man bruger jævnligt, oplever ledige nu at A-kasserne leverer varen og får dem hurtigt på dagpenge og i aktivering.

Og det er det, A-kasserne især skal fokusere på i disse tider – at få folk på understøttelse og hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet. Førende analytikere og eksperter vurderer nemlig at den eneste måde, Danmark kan komme tilbage på sporet rent økonomisk, er ved at udvide vores arbejdsstyrke, optimere vores vækst og få gang i handlen. I den proces har A-kasserne en helt central rolle, da det er dem der står for at klargøre de ledige til igen at komme på arbejdsmarkedet. En proces, der for mange kan virke svær og næsten “pinlig”.

Efter massiv kritik de sidste år, er det lykkedes A-kasserne at rette op på deres skrantende support, og de ligger i år på en flot fjerdeplads over de bedste serviceydere. Til sammenligning lå de sidste år på en knapt så flot 21. plads. Dette skyldes helt sikkert flere forskellige ting, men hvis man skal pege på nogle centrale grunde, kan man blandt andet komme ind på udvidet rådgivning (indenfor jura, salg, økonomi mm.), bedre uddannet servicepersonale, optimerede kommandoveje og bedre arbejdsgange, der sikrer medlemmerne den mest strømlinede og fejlfrie service overhovedet.

Læs om at a-kasserne og kan mærke krisen…

Selv under finanskrisens medlemsstigning, har A-kasserne udmærket sig ved at kunne håndtere det ekstra pres og stadigvæk holde deres gode serviceniveau – og det er en ting, medlemmerne er glade for.

Undersøgelsen viser også at der på trods af et højt gennemsnitligt serviceniveau, er store forskelle i servicen hos de forskellige A-kasser. Det står især skidt til i HK, som scorer under halvt så godt som den klarer etter – Frie Funktionærer. Der er også en tendens til at ældre A-kasse medlemmer er mere tilfredse end de helt unge, grunden til dette er højest sandsynligt at flere af de ældre medlemmer har haft brug for A-kassen, hvorimod de unge er meldt ind alene for det økonomiske sikkerhedsnet.

Hvis du skal ud og finde en ny arbejdsløshedsforsikring i dag skal du altså fokusere på et par forskellige ting. Blandt andet er servicen generelt højere i de faglige A-kasser og pris kontra kvalitet hænger unægtelig sammen.