Billigere A-kasser skal holde danskerne i arbejde

Når Arbejdsmarkedskommisionen torsdag offentliggører deres længe ventede bud på, hvordan danskerne i fremtiden skal blive længere på arbejdsmarkedet, er blandt andet billigere og lettere tilgængelige A-kasser og dyrere efterlønsindbetalinger i fokus, skriver Berlingske tidende.

Kommissionen prøver på denne måde at løse to problemer på en gang, ved at få flest mulige danskere meldt ind i en a-kasse, mens det stadigvæk kan redde dem fra krisen, og samtidigt holde de ældste og mest erfarne medarbejdere i arbejde. Rapporten og løsningsmuligheder mødes med begejstring af A-kasserne, der længe har forsøgt at bryde den negative og passive stemning, som i øjeblikket hersker omkring den danske fagbevægelse.

Samtidigt forsøger Arbejdsmarkedskommisionens formand Jørgen Søndergaard at holde danskerne fra den dyre efterlønsordning, der ifølge flere eksperter er direkte håbløs, umoderne og ikke mindst en dårlig forretning for alle parter. Ordningen koster i øjeblikket hele 14 milliarder kroner årligt, penge som det offentlige sagtens kunne bruge på mere presserende og vigtige områder.

Men det er ikke kun det offentlige der taber på efterlønsordningen. Også de private virksomheder, arbejdsgiverne, mister hvert år flere tusinde sunde og raske medarbejdere, som egentligt sagtens ville have mulighed for at blive på arbejdspladsen et par år eller tre længere, hvis der ikke var mulighed for efterløn. På den måde mister virksomhederne yderst kompetente og typisk meget erfarne medarbejdere, hvis stillinger enten overtages af ofte helt nye medarbejdere, eller nedlægges helt på grund af recessionen og den trykkede finansielle situationen i mange danske virksomheder.

Professor og arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj er overvejende positiv overfor de nye bud på hvordan det danske arbejdsmarked kan optimeres. Han er især begejstret overfor tanken om at det skal være væsentligt mere let og ligetil at melde sig ind i en arbejdsløshedsforsikring end det er i dag, da mange helt nye på arbejdsmarkedet simpelthen ikke ved hvad en A-kasse er, eller hvordan den kan hjælpe dem i forbindelse med arbejdsløshed. Det er en generel misforståelse, og en sejlivet skrøne at alle ledige er berettiget til kontanthjælp, en ordning der for øvrigt kritiseres for ikke kan kunne forsørge en moderne dansker i år 2009.

På Christiansborg møder forslagene en del forskellige reaktioner. Mange enkeltpersoner er overordnet positivt indstillede, mens mange af partierne som helhed tøver. Socialdemokraterne siger nej, mens regeringen tøver og beder om mere dybdegående analyser af de besparelser, forslagene vil medføre.

Cheføkonom i banken Nordea Helge J. Pedersen understreger til Berlingske tidende at prisen er det helt centrale i valg af A-kasse, og at det derfor er her der skal sættes massivt ind, hvis man vil have danskerne til at melde sig ind i Arbejdsløshedskasserne. Han understreger dog at administrationen i forbindelse med ændringer i efterlønsordningen vil minimere overskuddet og højest spare staten med et par milliarder årligt.

Flere og flere arbejdsløse

Her på redaktionen mener vi helt sikkert at en mere tilgængelig og gennemskuelig A-kassebranche vil bidrage positivt til den nuværende finansielle og økonomiske situation. Der er stadigvæk meget at gøre, men det skal ske relativt hurtigt, da vi forventer at nye, store fyringsrunder og nedskæringer vil dominere den private sektor i årene frem. Det er vigtigt at især nye medarbejdere informeres omkring fordelene ved at engagere sig i fagbevægelsen, en ting som især A-kasserne har haft svært ved de seneste år.

Hvor solidaritet og sammenhold før i tiden bidragede til tårnhøje medlemstal og høj interesse i A-kasserne, er det endelige valg af A-kasse i dag primært bestemt ud fra kriterier som pris, service og ekstraydelser – ting som helt sikkert vil komme i fokus i tiden frem. Der vil komme mere konkurrence blandt A-kasserne, en konkurrence som f. eks Frie Funktionærer allerede har taget alvorligt. De tilbyder ikke alene den billigste A-kasseløsning, men også den A-kasse med de mest tilfredse medlemmer. Frie funktionærer har den billigste a-kasse i danmark.