En undersøgelse bestilt af A-kasserne selv og arbejdsdirektoratet, foretaget af handelshøjskolen i Århus fastslår at A-kasserne er gode til at udbetale deres medlemmers dagpenge, men i høj grad forsømmer deres andet hovedområde – at hjælpe folk i gang igen.

Undersøgelsen viser at medlemmerne i høj grad, tværs over linjen er tilfredse med udbetaling af dagpenge, kundeservice og generelt indtryk, mens mange er utilfredse over for A-kassernes indsats i forhold til aktivering af ledige medlemmer. Det står især skidt til hos ASE og HK, mens min a-kasse, CA A-kasse og Krifa tager undersøgelsens topplaceringer. Fælles for de bedste er at alle her kan melde sig ind på tværs af fag, uddannelse og arbejdsplads.

Arbejdsdirektoratets kontochef Peter Hove udtaler til DR at dette bør få alle alarmklokker til at ringe, særligt hos A-kasserne placeret i den nederste halvdel af feltet. Det kan ikke passe at A-kasserne generelt forsømmer dette vigtige område. Han mener også at dette bør ses som et ’wakeup-call’ for A-kasserne og at de må agere inden det er for sent og arbejdsløsheden bliver for høj på nationalt plan.

Billige a-kasser skal holde folk i arbejde, læs artiklen her..

Der er som sagt stor forskel i testresultaterne for de forskellige A-kasser og det er ikke noget nyt. Generelt set ligger ASE, HK og 3F i bunden af spektret, mens CA A-Kasse og Frie Funktionærer klarer sig bedst. De dominerer både på kundeservice, brugertilfredshed og aktiveringsprocent. Derudover benytter flere af disse A-kasser kombinationsordninger med fagforeninger og tilbyder gratis jura-, økonomi- og aktiveringssupport.

Undersøgelsen kommer næsten overlappende med at en af de største arbejdsløshedsprocenter nogensinde på det danske arbejdsmarked er observeret. Nye tal fra Danmarks statistik viser fortsat stigning i ledighed, men det er ikke for sent at afværge en mulig krise, mener flere eksperter. Det gælder blandt andet om at få folk hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, engagere ledige til at vende tilbage, men også gøre alt hvad der er muligt for at gøre virksomheder i stand til at ansætte flere. Dette både gennem økonomiske hjælpepakker, men også med øget fokus på flest mulige nye virksomheder i de næste år.