Alle der har været ledige er bekendte med den såkaldte “jobplan”, som er et led i at få den arbejdsløse ud på arbejdsmarkedet hurtigst muligt. I Aalborg kommune vil man gerne gøre det til en mulighed for ledige at skifte jobplanen ud med en iværksætterplan. Ideen er at du således kan få dine dagpenge mens du forsøger at starte din egen virksomhed op.

Per Clausen fra Enhedslisten, som er manden bag forslaget, håber på at det kan hjælpe specielt akademikerne med at komme i gang, da det er notorisk svært for disse at finde arbejde i Nordjylland og derfor er på a-kasse i mange år. Det giver ikke rigtig nogen mening at man tilbyder et iværksætterkursus til folk på dagpenge, for derefter at fjerne retten til det, så snart de går ud og registrerer en virksomhed. Per Clausen mener at det uden tvivl har stoppet mange med en god idé fra at føre den ud i livet.

Det er dog ikke op til Per Clausen alene, da regeringen skal give Aalborg kommune (og de øvrige kommuner) tilladelse til at erstatte jobplanen med iværksætterplanen, med et såkaldt frikommuneforsøg. Flere politikere, heriblandt John G. Nielsen fra Venstre udtrykker sin støtte til projektet og beder samtidig sine medpartifæller om at lade det komme an på en prøve.

Hvis vi ikke bruger frikommuneforsøgene til det de er skabt til, netop at forsøge nye ting, så finder vi aldrig ud af om det kan give noget afkast i form af fx nye virksomheder. Vi vil selvfølgelig være behjælpelige i forhold til at hjælpe de nye virksomheder så godt i gang som muligt. Her vil vi blandt andet kunne tilbyde hjælp til forretningsplaner samt at give sparring omkring potentialet i idéer. John G. Nielsen mener dog ikke at man bør presse for mange regler og regulativer ned over et projekt som dette, da det uden tvivl vil være en hæmsko i forhold til at komme bedst muligt fra start med en ny virksomhed.

Der er dog andre der mener at man skal passe på med et sådant initiativ. At være iværksætter er nemlig ikke noget der bør være motiveret af muligheden for at få dagpenge, mener Christian Walther Øyrabø fra Dansk Iværksætterforening.

Ligeledes synes han også at Aalborg kommune bør passe på med at tro at alle der har lyst til det kan blive en succesfuld iværksætter. Det kræver at man på en eller anden måde har iværksætteri i hjertet, hvis man skal kunne drive det til noget. Der er andre og bedre måder at skabe flere succesfulde iværksættere, som fx lavere skat og nemmere adgang til kapital, siger Christian Walther Øyrabø.