For første gang i over ti år, oplever A-Kasserne ikke fald, men stigning i antallet af medlemmer. Dette kommer højest sandsynligt på baggrund af finanskrisen og generel usikkerhed på arbejdsmarkedet.

Alle A-Kasser på nær LO oplever i øjeblikket fast tilstrømning af nye medlemmer. A-Kasserne har til sammen fået over 10000 nye medlemmer siden Januar 2009, hvilket er langt over forventning. De nye medlemmer kommer fra alle faggrupper og sociale lag, og især mange unge, benytter sig af samletilbud hvor det er muligt at få fagforening og A-Kasse i et. Specielt funktionærer og ufaglærte strømmer til A-Kasserne, dog ikke til LO som fortsat taber flere og flere medlemmer.

Det var ellers spået at HK (Danmarks ældste A-Kasse) skulle være den helt store taber i finanskrisen, hvor de tabte stadigt flere og flere medlemmer til andre, billigere alternativer. De har dog valgt på det seneste at spille på lige netop det de er, de ældste og mest erfaringsrige, hvilket har givet dem en masse nye medlemmer, der søger en stabil og gennemskuelig A-Kasse med masser af erfaring.

læs: krisen rammer alle brancher.

Det er som sagt smede, metalarbejdere og andre tekniske erhvervsgrupper, der dropper A-Kassen, i hvert fald indenfor LO. Modsat oplever de ‘gule’ A-Kasser, dem udenfor hovedorganisationerne, stigning i medlemstallet. Sidste år fik de til sammen over 17000 nye medlemmer.

LO’s næstformand Lizette Risgaard udtaler at de primære grunde til den ‘triste’ udvikling er at flere og flere uddanner sig uafhængigt af LO-forbundene, samt at pris er blevet en afgørende faktor for folks valg af A-Kasse og fagforening. Hun udtaler også at LO’s A-Kasser umiddelbart ikke kan konkurrere på pris, men satser på at levere det bedste og mest stabile produkt.